Χθές βρίζαμε την ΕΡΤ σήμερα κλαίμε...

soyltas2870 nΤου Δημήτρη Σουλτα :Θα πρέπει να είναι χιλιάδες οι αναρτήσεις του στυλ "εσείς βρίζατε την ΕΡΤ και τώρα σας έπιασε η στεναχώρια για το κλείσιμο"

και όχι σπάνια με διάφορα υπονοούμενα πως όποιος υποστηρίζει τους εργαζόμενους της είναι υπερασπιστής της διαφθοράς.
Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν κάποια πράγματα, αφού στους "εσείς" ανήκω κι εγώ. Κι ας δούμε ποιος είναι συνεπής και ποιός όχι:
1. Την ΕΡΤ την κράζαμε όταν έκανε κυβερνητική προπαγάνδα. Προφανώς είμαστε μαζί της τώρα που δεν επιτελεί αυτό το "έργο". Άρα είμαστε απολύτως συνεπείς. Και τώρα γίνονται ενδεχομένως λάθη, αλλά ας πάει κάποιος να κάνει πολύωρη ζωντανή εκπομπή να δει τι εστί βερύκοκκο και αν καταφέρει να το βγάλει χωρίς λάθη, εγώ θα προτείνω να στηθεί ο αδριάντας του στο προαύλιο του μεγάρου.
2. Δεν κράζαμε γενικώς και αορίστως την ΕΡΤ. Αντιθέτως είχαμε πει χιλιάδες φορές ότι κάποια από τα προγράμματα της ΕΡΤ είναι εξαιρετικά. Κάποιες δικές της παραγωγές δεν διανοήθηκαν ποτέ να την κάνουν τα ιδιωτικά. Το "Μονόγραμμα", το "Παρασκήνιο", ιστορικές εκπομπές ανήκουν στην πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, δεν είναι απλώς "κάποιες εκπομπές". Πιο πρόσφατες εκπομπές όπως ο πολυβραβευμένος "Εξάντας" χωρούσαν μόνο στην ΕΡΤ. Το λέγαμε και πριν, το λέμε και τώρα. Άρα και σ' αυτό είμαστε συνεπείς.
3. Λέγαμε ότι η ΕΡΤ είναι οι εργαζόμενοι της. Δεν είναι οι 5-10 φίρμες, ειδικοί σύμβουλοι και παρατρεχάμενοι με τις υψηλές αμοιβές. Αυτό ακριβώς λέμε και τώρα.
4. Λέγαμε ότι η ΕΡΤ πρέπει να επιδοτείται, όχι για να τα μασάνε οι κολαούζοι της εκάστοτε κυβέρνησης, αλλά για να παράγει πρόγραμμα υψηλής ποιότητας. Αυτό που κάποιοι από παλιά ονόμαζαν απαξιωτικά "κουλτουριάρικο". Γι αυτούς η κουλτούρα είναι βρισιά. Για μας είναι η βαθιά ανάσα που παίρνει η χώρα για να αντέξει το δύσοσμο mainstream.
5. Τη δημόσια τηλεόραση την αντιλαμβανόμαστε με όρους δημοσίου συμφέροντος . Δεν την αντιλαμβανόμαστε με την οικονομίστικη πολιτική "κάνε νούμερα, να φέρεις φράγκα". Η δημόσια τηλεόραση κάνει νούμερα όταν παίζει Champions League, F1, Eurovision ή τις βραδιές των εκλογών και δεν κάνει νούμερα σε μια βραδιά τζαζ, σε μια εκπομπή για το βιβλίο, ή όταν παίζει ένα κουαρτέτο εγχόρδων. Έτσι ακριβώς όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλον τον κόσμο. Η οικονομιστική λογική λέει ότι πρέπει να κρατήσεις τα πρώτα και να στείλεις στο διάολο τα δεύτερα γιατί δε φέρνουν λεφτά. Εμείς λέμε ότι θα παίζεις τα πρώτα και θα επιδοτήσεις τα δεύτερα γιατί ο πολιτισμός δεν γράφεται με όρους AGB. Αυτό λέγαμε πάντα, αυτό λέμε και τώρα.
6. Η ΕΡΤ είναι Ιστορία, είναι ένας θεσμός για τη χώρα. Είναι για τους συντριπτικά περισσότερους το νούμερο 1 στο τηλεκοντρόλ και έτσι θα παραμείνει. Οι μνήμες του τηλεκοντρόλ, αλλά και η δική μας η μνήμη δε δέχονται τίποτε άλλο στο νούμερο 1 εκτός από την ΕΡΤ....

15-6-2013