ΟΙ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΤΡΙΔΑ...

tsaplin-ergostdoΤης Victoria Del Proletariado.Γιατί είτε είσαι εργάτης σε καπιταλιστική μητρόπολη (Γερμανία) είτε σε χώρα της καπιταλιστικής περιφέρειας (Ελλάδα), η "τύχη σου" είναι ίδια...Με λίγα λόγια: ΟΙ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΤΡΙΔΑ...

Περίπου 1,4 εκατομμύρια εργαζόμενοι στη Γερμανία αμείβονται με λιγότερα από πέντε ευρώ ωρομίσθιο, σύμφωνα με μελέτη του ινστιτούτου Εργασίας του πανεπιστημίου του Ντούισμπουργκ - Εσεν. Η ίδια μελέτη αναφέρει ότι μεταξύ 1995 και 2010, έχει αυξηθεί κατά 2,4 εκατομμύρια ο αριθμός των εργαζομένων που αμείβονται με λιγότερα χρήματα και ότι το 23% παίρνει περίπου το βασικό μισθό. Σύμφωνα με άλλη μελέτη του γερμανικού ινστιτούτου στατιστικών «Destatis», μεταξύ των γυναικών ηλικίας 20 ως 64 ετών που εργάζονται στη Γερμανία, το 45,6% εργάζεται με μερική απασχόληση. Ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος για τις γυναίκες είναι 30,8%. Σύμφωνα, τέλος, με τα τελευταία επίσημα στοιχεία για τη γερμανική αγορά εργασίας, πάνω από επτά εκατομμύρια εργαζόμενοι δουλεύουν με μισθό κάτω από 400 ευρώ (!) και μάλιστα δίχως δυνατότητες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και σύνταξης.
Blanche Grambs No Work 1935nΠίνακας: Blanche Grambs, No Work (1935)Για να μην αναφέρουμε τη "νοικιασμένη εργασία"...Το γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ είναι αποκαλυπτικό: Εκατοντάδες επιχειρήσεις στη Γερμανία προτιμούν πλέον να «νοικιάζουν» εργαζόμενους από διάφορους υπεργολάβους και να τους πληρώνουν φυσικά με πολύ μικρότερες αμοιβές, χωρίς κοινωνική ασφάλιση και άλλα τέτοια "περιττά" πράγματα. Η Verdi (γερμανική συνδικαλιστική οργάνωση)– εκτιμά ότι μόνο στον τομέα των λιανικών πωλήσεων, κάπου 120 εταιρείες διαθέτουν 350.000 «σκλάβους», τους οποίους νοικιάζουν σε άλλες επιχειρήσεις και οι οποίοι δεν εμφανίζονται φυσικά στις καταστάσεις μισθοδοσίας. Η αυτοκινητοβιομηχανία BMW, για παράδειγμα, συνεργάζεται στη Λειψία με 26 υπεργολαβικές εταιρείες, από τις οποίες νοικιάζει εργάτες διαφόρων ειδικοτήτων. Οι μισοί από τους 5.000 εργαζόμενους στο εργοστάσιο της Λειψίας έχουν νοικιαστεί από υπεργολάβους. Η εταιρία Wisag, που ασχολείται με τους καθαρισμούς κτιρίων, έχει στείλει στην BMW 400 εργαζόμενους, οι οποίοι πληρώνονται με 1.000 ευρώ λιγότερα το μήνα από τους εργαζόμενους της αυτοκινητοβιομηχανίας που κάνουν την ίδια δουλειά. Στην Audi επίσης, στο τμήμα ανάπτυξης στο Ίνγκολσταντ, οι μισοί μηχανικοί εργάζονται με «σύμβαση έργου», όπως αναφέρει το συνδικάτο μετάλλου IG Metall. Οι μηχανικοί αυτοί παίρνουν 800 ευρώ λιγότερα το μήνα από τους κανονικούς συναδέλφους τους, εργάζονται 40 ώρες αντί των 35 ωρών των υπολοίπων. Ακόμη και στην καντίνα του εργοστασίου, οι «νοικιασμένοι» μηχανικοί πληρώνουν διπλάσιες τιμές από τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Στον τομέα των σφαγείων, το 90% των εργαζομένων είναι με σύμβαση έργου. Στην πλειοψηφία τους, οι «σκλάβοι» στα σφαγεία είναι Ρουμάνοι. «Υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται 12 έως 16 ώρες με ελάχιστες αμοιβές», λέει ο επικεφαλής του αντίστοιχου συνδικάτου, Μάρκ Μπαουμάιστερ.

15-3-2012