Αττικόν κροκοδείλια δάκρυα

attikon94"Ουαί υμίν, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί"!!! (Για όσους χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τα "νεοκλασσικά" και για "την ιστορία του τόπου"....Για όσους κλαίνε για τον Τσίλερ, επίσης...):

Ετοιμόρροποι τοίχοι, κρεμάμενοι σοβάδες και πλέγματα, μια εικόνα καθόλου "ποιητική" αντικρίζει ο περαστικός από την οδό Περιάνδρου 5 στην Πλάκα όπου έζησε τα τελευταία οχτώ χρόνια της ζωής του ο Κωστής Παλαμάς.
Το μόνο που μαρτυρεί ποιον φιλοξένησε κάποτε αυτό το άψυχο σήμερα κτίριο είναι μια πλάκα στην πρόσοψη: «Στο σπίτι αυτό πέθανε ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς στις 27 Φεβρουαρίου 1943». Η τωρινή ιδιοκτήτρια του ακινήτου στην Πλάκα φαίνεται να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, γι' αυτό και το σπίτι κατέληξε να βγει σε πλειστηριασμό λόγω χρεών.....Η "πολιτεία" απούσα!!!!

Στο σπίτι που έζησε η κορυφαία ελληνίδα σοπράνο όλων των εποχών Μαρία Κάλλας πλέον δεν υπάρχει ούτε σχετική πλάκα για να μας το θυμίζει. Οι πόρτες είναι σφραγισμένες και η εικόνα του εγκαταλελειμμένου νεοκλασικού στην οδό Πατησίων 61, κάθε άλλο παρά αντανακλά τη λάμψη της σπουδαίας τραγουδίστριας που πέρασε κάποιο διάστημα της ζωής της σε αυτό. Ένα κτίριο που θα μπορούσε να αποτελεί στολίδι για την Αθήνα τόσο λόγω της ιστορικής του αξίας όσο και λόγω της αρχιτεκτονικής του τελειότητας σήμερα παραμένει βορρά στις ορέξεις του χρόνου. Ρωγμές από το σεισμό του 1999, τοίχοι μαυρισμένοι από την φωτιά που ξέσπασε το 2003, σκουπίδια που υπάρχουν σε κάθε γωνιά του συνθέτουν την εικόνα της εγκατάλειψης....Η "πολιτεία" απούσα!!!!

Καταρρέει το σπίτι του Παύλου Μελά σε οικόπεδο φιλέτο που βρίσκεται σε μια από τις ακριβότερες γειτονιές της Κηφισιάς, ανάμεσα στις πολυτελείς βίλες…Σε άθλια κατάσταση σχεδόν υπό κατάρρευση έχει καταντήσει σκουπιδότοπος....Το θέμα έφτασε κάποτε και στη Βουλή και ο αρμόδιος υπουργός ο κ. Λιάπης ήταν για ακόμα μια φορά καθησυχαστικός λέγοντας ότι η πολιτεία θα πράξει ότι είναι δυνατό για συντηρηθεί το σπίτι του Παύλου Μελά με σκοπό στο μέλλον να μετατραπεί σε μουσείο Μακεδονικού Αγώνα....Ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα....

Υπό… καktirio4672 nτάρρευση το «Σπίτι του Τσίλερ»
Το σπίτι του Ερνέστου Τσίλερ είναι ένα ακόμη νεοκλασικό κτίριο, που μέρα με τη μέρα καταρρέει. Διώροφο, στην οδό Μαυρομιχάλη 6, περνά απαρατήρητο, καθώς ο χρόνος και το καυσαέριο έχουν αφήσει έντονα τα σημάδια τους πάνω στα γλυπτά της πρόσοψης, αλλά και στο εσωτερικό του. Τα γύψινα και η εσωτερική σκάλα έχουν ήδη καταρρεύσει, ενώ η σοφίτα και τα υπόγεια βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΩΔΕΙΟ
Επόμενος σταθμός η οδός Φειδίου 4. Σε ένα δρομάκι στην καρδία της Αθήνας βρίσκεται εκεί από το 1840 ένα υπέροχο από αρχιτεκτονικής άποψης κτίριο. Με αισθητά τα σημάδια του χρόνου στην πρόσοψη και πολύ βρώμικο στο εσωτερικό περιμένει μάταια να ξανακερδίσει λίγη από την χαμένη του αίγλη. Τότε που στεγαζόταν εκεί το Ελληνικό Ωδείο αποτελώντας μια εστία πολιτισμού....Είναι ακόμα ένα σπάνιο έργο του αρχιτέκτονα Τσίλερ...


Victoria Del Proletariado 15-2-2012