«Το Σημείο Τομής» της Μαρθίλιας Σβάρνα

shmeioΓράφει η Κατερίνα Μαντέλη:«Το Σημείο Τομής» της Μαρθίλιας Σβάρνα, για λίγες ακόμα  παραστάσεις στο Altera Pars.Μια παράσταση με κινηματογραφική πλοκή.

Ένιωθα σε όλη τη διάρκεια του έργου ότι έβλεπα σκηνές απ' τη ζωή των δυο ηρώων, μέσα από μια κλειδαρότρυπα. Απλό, αλλά καλό το «σενάριο» από την Μαρθίλια Σβάρνα, το διέκρινε μια δροσερή ματιά, από μια άλλη οπτική γωνία ιδωμένο, παρ’ ότι το θέμα είναι χιλιοειπωμένο. Λέω σενάριο και όχι θεατρικό κείμενο, διότι είχε κινηματογραφική γραφή και όπως μου είπε η ιδία, «για κινηματογραφική ταινία προοριζόταν»…. Αν σκεφτούμε ότι είναι το πρώτο της έργο και μάλιστα στα 23 της χρόνια, νομίζω πως θα έχει πολλά να μας πει στα επόμενα χρόνια. Μια γρήγορη παράσταση, έξυπνη, επίκαιρη με δυο νέα παιδιά αεικίνητα, με φρεσκάδα και ταλέντο. Ανάλαφρη και ευχάριστη παράσταση, μια πραγματικά νεανική παράσταση με πολύ όμορφες ερμηνείες, με αρκετές σκηνοθετικά, ευρηματικές στιγμές. Προσεγμένο ενδυματολογικά και σκηνικά, που σε παραπέμπει στην δεκαετία του ’60.
marth lampros1Δυο ηθοποιοί πολλά υποσχόμενοι, μ' άρεσαν οι ερμηνείες, της Μαρθίλια Σβάρνα μαζί μ' αυτή του Λάμπρου Κωνσταντέα, γιατί τις διέκρινε μια λιτότητα και μια αμεσότητα, τόσο που νόμιζες πως δεν παίζουν, αλλά απλά είναι οι ήρωες, παρ΄ ότι μπαινόβγαιναν στην δράση, για να μας ενημερώσουν για τα τεκταινόμενα.
lampros1Ο Λάμπρος Κωνσταντέας, είναι ένα νέο, ταλαντούχο και όμορφο αγόρι, που θα έχει μεγάλη εξέλιξη αν συνεχίσει, με τόση θέρμη να υποστηρίζει ότι ερμηνεύει. Είναι  απόφοιτος της σχολής του Εθνικού θεάτρου. Έχει πει για τον ρόλο του.. «Στο έργο «Το Σημείο Τομής» υποδύομαι τον Brian. Ο Brian είναι συνομήλικός μου (25). Ένας νέος άντρας  που ονειρεύεται μια ζωή στην τέχνη (συγκεκριμένα τη ζωγραφική). Έχει μεγάλη αγάπη γι αυτό και φιλοδοξία. Διακρίνεται από την τάση να θέλει όλα να γίνουν σε μια στιγμή, την ανυπομονησία που χαρίζει ο ζήλος για κάτι….» Του εύχομαι, ο ίδιος να μην είναι ανυπόμονος και να βαδίσει με σταθερά βήματα, αλλά με ζήλο στην ζωή του και την τέχνη.
Ένα έργο που μοιάζει δύσκολο εγχείρημα, οφείλω να ομολογήσω, για να αποδοθεί θεατρικά, λόγο της ιδιαίτερης  γραφής του, αλλά το τόλμησαν όλοι μαζί!.. Αξίζει να δεις την παράσταση.
Το “Our Basement” είναι το πρώτο θεατρικό έργο της  Μαρθίλιας Σβάρνα στα Αγγλικά. Κατά την ολοκλήρωση των σπουδών της, στο Lee Strasberg Theatre and Film Institute, είχε την ευκαιρία να ανεβάσει αυτό το έργο, στο The Marilyn Monroe Theatre του Hollywood, σε σκηνοθεσία Sharon Angela (δια βίου μέλος στο παγκοσμίου φήμης Actors Studio), και το οποίο έτυχε μεγάλης και θερμής αποδοχής.
Το θεατρικό έργο “Our Basement” αγγίζει θέματα όπως η μοναξιά, η ανάγκη για δημιουργία, για έρωτα, ένα αληθινό έργο που εκφράζει τα όνειρα κάθε ανθρώπου, για ένα καλύτερο μέλλον. Όμως τις περισσότερες φορές μια πραγματικότητα ξυπνάει άλλες ανάγκες, όπως της επιβίωσης και επιστροφή στις ρίζες μας και τότε όλα μπορεί να ανατραπούν. Το έργο μεταφράστηκε με τίτλο «Το Σημείο Τομής» και παίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
2760432Σημείωμα της συγγραφέως. «Ξεκίνησα να γράφω αυτό το έργο λίγο πριν τελειώσω τις σπουδές μου στη σχολή Lee Strasberg. Επηρεασμένη από την φύση του Method Acting που διδάχτηκα εκεί, αποφάσισα να γράψω ένα νατουραλιστικό κείμενο, σχεδόν κινηματογραφικό, το οποίο μέσα του περικλείει πολλά θέματα που με απασχολούσαν και βίωνα την ίδια εκείνη την περίοδο. Όπως για παράδειγμα η μοναξιά, η απόσταση από οτιδήποτε δικό μου, το βάρος των προσδοκιών του κόσμου...Το γεγονός ότι η ιστορία διαδραματίζεται το ‘60 και το ‘70 είναι αποκλειστικό αποτέλεσμα των μουσικών προτιμήσεων μου και της ρομαντικής διάθεσης της «εποχής χωρίς ιντερνετ», και χωρίς όλα τα μέσα της δικής μου εποχής. Δεν γράφτηκε για πολιτικούς λόγους, ούτε γιατί δεν ήθελα να «ακουμπήσω» τη σημερινή εποχή. Ίσα-ίσα, κάνω έναν παραλληλισμό των εποχών και τον «προβλημάτων», τα οποία, απ´ ότι φαίνεται, είναι ακόμα τα ίδια με τότε. Στην ελληνική εκδοχή του έργου, η διαχρονικότητα όλων αυτών των καταστάσεων παρουσιάζεται ακόμα πιο έντονα, χάρη στη σκηνοθεσία του Γιώργου Σίμωνα. Αλλάζοντας το ύφος του έργου από νατουραλιστικό σε υπερρεαλιστικό, τοποθετεί την ιστορία των δυο ηρώων, σε έναν χωροχρόνο ο οποίος ναι μεν είναι ντυμένος με την αισθητική του 1960, αλλά παραμένει αόριστος ως προς όλα τα υπόλοιπα. Γιατί τελικά, είναι μια ιστορία δυο ανθρώπων η οποία θα μπορούσε να έχει συμβεί οποτεδήποτε.» Μαρθίλια Σβάρνα.
marthilia lampros 683x1024Υπόθεση«Δύο νέοι καλλιτέχνες στα τέλη της δεκαετίας του ’60 στη Νέα Υόρκη αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον και ονειρεύονται έναν ιδανικό κόσμο. Η Κάρολ μετανάστρια από την Αγγλία αναζητά το αμερικάνικο όνειρο, η στενή  φιλία της με τον Μπράιαν σηματοδοτεί μια νέα ζωή, για εκείνη και το φίλο της. Σε ένα υπόγειο διαμέρισμα της Νέας Υόρκης, οι δύο ζωγράφοι δημιουργούν, επαναστατούν, εξιδανικεύουν όνειρα και καταστάσεις… ώσπου οι απρόοπτες πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις της εποχής ανατρέπουν τα σχέδια τους και τα όνειρα τους…»

Κείμενο: Μαρθίλια Σβάρνα
Σκηνοθεσία: Γιώργος Σίμωνας
Σκηνικά Κοστούμια: Δάφνη Πανοτοπούλου
Φωτισμοί: Τάκης Ποδαρόπουλος
Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Σίμωνας
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαριέλλα Παναγιώτου
Φωτογραφίες Αφίσας: Μαρία Μπελεγρίνη
Φωτογραφίες παράστασης: Μαριλένα Αναστασιάδου
Αφίσα: Μάριος Γαμπιεράκης
Κατασκευή Σκηνικών: Sickmyduck lab

Ερμηνεύουν: Μαρθίλια Σβάρνα, Λάμπρος Κωνσταντέας
Πληροφορίες :
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00
Γενική είσοδος 12€
Altera Pars / Μεγ. Αλεξάνδρου 123 Αθήνα, Κεραμεικός/ τηλ 210 3410011
 

6/11 /2019