Υποψήφια για ‘Οσκαρ η Δάφνη Ματζιαράκη

mantziaraki-filmΤης Κατερίνας Μαντέλη Η έκπληξη στις υποψηφιότητες των ‘Οσκαρ φέτος είναι η Δάφνη Ματζιαράκη. Στην κατηγορία Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους με την ταινία της «4.1 Miles» και ίσως να πάρει το δικό της χρυσό αγαλματίδιο με το ανθρωπιστικό της φιλμ.

Βέβαια τα media απασχολήθηκαν περισσότερο με την υποψηφιότητα του "Αστακού". Λες και ο Γιώργος Λάνθιμος και ο Ευθύμης Φιλίππου είναι οι μόνοι Έλληνες που διεκδικούν ένα Όσκαρ στις 26 Φεβρουαρίου. Δεν υποτιμώ βέβαια την υποψηφιότητα του «Αστακού»
Η Δάφνη Ματζιαράκη, με τον φακό της στραμμένο στις επιχειρήσεις των λιμενικών αρχών της Λέσβου και στον κυβερνήτη Κυριάκο Παπαδόπουλο, αποτυπώνει τις υπεράνθρωπες προσπάθειες, του πληρώματος, τις καθημερινές μάχες που δίνουν για να σώσουν αυτούς τους απελπισμένους ανθρώπους. Να σώσουν τους πρόσφυγες, οι οποίοι θαλασσοδαρμένοι, άλλοτε πάνω σε φουσκωτά έτοιμα να αναποδογυρίσουν και άλλοτε πετάμενοι στα κύματα του Αιγαίου, παλεύουν να φτάσουν, υπό τις γνωστές συνθήκες στις ακτές του ελληνικού νησιού από τα τουρκικά παράλια.MATZIARAKI
Έμεινε τρεις εβδομάδες πλάι στον Παπαδόπουλο και μέσα στο σκάφος του, και κατέγραψε τις καθημερινές μάχες που έδινε και δίνει για να σώσει αυτούς τους απελπισμένους ανθρώπους.
Η ίδια κατά την διάρκεια της δημιουργίας αυτού του ντοκιμαντέρ βρέθηκε μπροστά σε ένα ηθικό και δεοντολογικό ζήτημα.
Δάφνη Ματζιαράκη :«Ποια είναι η δουλειά η δική μου; Και πριν βρεθώ στη Λέσβο σκεφτόμουν πώς θα ανταποκριθώ, αν δω πάρα πολύ έντονα πράγματα, εάν κάποιος χρειαστεί τη βοήθειά μου, ποιος είναι ο δικός μου ρόλος. Πιστεύω πως το αποτέλεσμα είναι η ματιά ενός ανθρώπου, ο οποίος εμπλέκεται συναισθηματικά και φαίνεται αυτό πολύ έντονα στο ντοκιμαντέρ. Φαίνεται ο πανικός και ένταση και αυτό είναι το πολύ άμεσο, φαίνεται πως σε πολλές περιπτώσεις δεν είχα άλλη επιλογή από το να αφήσω την κάμερα και να βοηθήσω. Πάντοτε υπήρχε ανάγκη για βοήθεια"
H υποψηφιότητα στα Όσκαρ εντυπωσιάζει, δεν είναι όμως «κεραυνός εν αιθρία». Τον περασμένο Σεπτέμβριο βραβεύτηκε με ένα από τα φοιτητικά Όσκαρ που δίνει κάθε χρόνο η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών σε σπουδαστές αμερικανικών πανεπιστημίων. Παραγωγός είναι το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια, όπου η Δάφνη Ματζιαράκη σπουδάζει δημοσιογραφία.
Ποιά είναι η Δάφνη Ματζιαράκη, που είναι υποψήφια για Οσκαρ με το ντοκιμαντέρ «4.1 Miles»dafni2 2
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στο Μπέρκλεϊ και Διεθνείς Σχέσεις στο Μπρίστολ. Εργάστηκε στον ΣΚΑΪ, όπου παρουσίαζε επί πέντε χρόνια το EuRaNEt, μια εκπομπή για ευρωπαϊκά θέματα στο ραδιόφωνο, ενώ έκανε συχνά ανταποκρίσεις στην τηλεόραση του «ΣΚΑΪ» με την ίδια θεματολογία. Στη συνέχεια μετακόμισε στο Σαν Φρανσίσκο, το οποίο αποτελεί την έδρα της και ακόμα και σήμερα συνεχίζει να στέλνει τα θέματά της στην Καθημερινή.

 

Υπογράφει η Κατερίνα Μαντέλη 25/1/2017

 

Δείτε το βίντεο με τα «4.1 μίλια» της Δάφνης Ματζιαράκη, όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα των NYT: