Αντίο Μαρία Γκούτη Άμποτ

cropIMG 7394Της Κατερίνας Μαντέλη
Αντίο αγαπημένη μου φίλη Μαρία Γκούτη Άμποτ

Έφυγες τόσο ξαφνικά …Σε ευχαριστώ που γέμισες όλα αυτά τα χρόνια την ζωή μου με την παρουσία σου… που με τίμησες με την φίλια σου!!!!

Ότι θα βρισκόμουν πίσω από τον υπολογιστή  να πληκτρολογώ το τελευταίο αντίο για σένα  αγαπημένη μου  φίλη, ούτε στο χειρότερο μου εφιάλτη, δεν το είχα φανταστεί. Μιλήσαμε στο τηλέφωνο και λέγαμε να συναντηθούμε για κείνο το τσιπουράκι, που σου έχω τάξει… Εφτασε η ώρα 4.30 το απόγευμα… Τέτοια ώρα σε παίρνω συνήθως ,για να έχεις ξυπνήσει από την μεσημεριανή σιέστα σου. Λέω θα έχει ξυπνήσει. Να μιλήσω μαζί σου, λιακάδα έχει, να πάμε να τσουγκρίσουμε τα ποτήρια μας… όμως δεν προλάβαμε Μαρία ..με πήρε ο φίλος μας ο Θεοδόσης και μου είπε πως έφυγες και… Μετά με πήρε ο φίλος μας  ο Ερρίκος, μετά και η Έλενα, μετά …δεν έχει μετά …Βιάστηκες πολύ. Μιάμιση  το μεσημέρι εκεί στο κατώφλι του πατέρα σου, αποκοιμήθηκες για πάντα … Το ταξίδι σου για την Αγγλία ακυρώνεται, δεν θα δεις το χαμόγελο της εγγονής σου, που τόσο περίμενες… Πριν τρεις μέρες έγινες γιαγιά. Τι σου κάναμε ρε φιλενάδα;… Γιατί μας άφησες αγαπημένη μου;… Είμαι ακόμα σε σοκ….. δεν μπορώ να συγκρατήσω τα δάκρια μου…
ornithes-koun-638x444Μικρό βιογραφικό
Η Μαρία Γκούτη Άμποτ υπήρξε, σεμνός άνθρωπος και χαμηλών τόνων καλλιτέχνης, παρ΄ολη την μεγάλη  προσφορά της στο θέατρο, χορεύοντας και χορογραφώντας. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα από πατέρα Άγγλο και μητέρα Ικαριώτισσα.
Σπούδασε στην Κρατική σχολή χορού με δασκάλες την Χλάντεκ, την Κούλα Πράτσικα και άλλους, στη σχολή της  Ραλλού Μάνου και της Ζουζούς Νικολούδη. Μετά έφυγε για την Αμερική και σπούδασε στη σχολή της Μάρθας Γκράχαμ.
Περιόδευσε  με την Ραλλού Μάνου  και την Ζουζού Νικολούδη, σχεδόν σε όλον τον κόσμο. Είχε διδάξει χορογραφίες και κινησιολογία σε πάνω από 100 παραστάσεις, στο Εθνικό Θέατρο ,στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ΚΘΒΕ , στα περισσότερα  ΔΗΠΕΘΕ καθώς και σε πολλούς ελεύθερους Θιάσους . Δίδαξε  εξαιρετικές χορογραφίες σε πολλά έργα του Σοφοκλή, του Ευριπίδη και του Αριστοφάνη, επίσης σε πολλές Ελληνικές κωμωδίες και κωμειδύλλια .
Ήταν η πρώτη χορεύτρια που ερμήνευσε το ρόλο της «Αηδόνας» στους  «Όρνιθες» του Κάρολου Κουν. Επίσης ήταν η πρώτη που χόρεψε στα έργα «Κατηραμένος όφις» και  «Έξι λαϊκές ζωγραφιές» σε μουσική του Μάνου Χατζιδάκη και σε χορογραφίες της Ραλλούς Μανου.
Κατά καιρούς ,μέχρι και τώρα, δίδασκε σε διάφορα σεμινάρια ορχηστρικής τέχνης .
resizeIMG 7385Αντίο φιλενάδα….
Έφυγες έτσι ξαφνικά το μεσημέρι του Σαββάτου στις 17 του Μάρτη… Άνοιξη με λιακάδα. Δεν σ΄ άρεσαν  οι βροχές ..Θα σε αποχαιρετήσουμε την Τετάρτη 21 του Μάρτη στις 12 το μεσημέρι  στο Α΄ νεκροταφείο…. Θα είμαστε όλοι οι φίλοι σου εκεί… Παρόντες σε μια τελετή που δεν θέλουμε.  
Ο καιρός θα είναι αίθριος.
Εγώ θα φέρω το τσιπουράκι μας και τα malboro, για  να κάνουμε ένα ακόμα τσιγαράκι μαζί .…και θα σου τραγουδήσω .. «Στον ουρανό είναι ένα αστέρι» Θα χορέψω και ένα βαρύ ζεϊμπέκικο για να πάνε κάτω τα φαρμάκια…

Ναι ο Ερρίκος ο Μπελιές , όπως και ο Θεοδόσης ο Δαυλός,η Τζελη, η Ακτή, η Έρση, η Ανδρομάχη, ο Γιώργος, η Έλενα, ο Ηρακλής, ο συμπέθερος ,η συμπεθέρα, ..ο… η… οι… Η κόρη σου η Μυρτώ, η εγγονή σου… θα είμαστε εκεί να σε αποχαιρετίσουμε …

roze-sky nΑντίο φιλενάδα ...θα μου λείπεις συνέχεια..... Είσαι πάντα στην καρδία μου ,στη ζωή μου... δεν το πιστεύω ότι δεν θα σε ξαναδώ... Σ αγαπώ ρε φιλενάδα ....Απο κει πάνω να ρίχνεις καμιά ματιά εδώ  κάτω... Εγώ θα κοιτώ τον ουρανό συνέχεια μήπως και σε πετύχω, να σου κάνω και να μου κάνεις, καμιά γκριμάτσα να γελάσουμε...

Ευχαριστώ το φίλο μας Ερρίκο Μπελιέ, για τις πληροφορίες αλλά και για την βοήθεια του, σε αυτό το αποχαιρετιστήριο γράμμα …σχεδόν μαζί το γράψαμε..

18-3-2012