Σοβαρά επεισόδια στις ογκώδεις διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

diad.ashx

Παρέλυσε σήμερα ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας εξαιτίας της απεργιακής κινητοποίησης των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Μαζική συμμετοχή πολιτών στις κινητοποιήσεις. Επεισόδια και ένταση σε σημεία της διαδήλωσης στην Αθήνα και σε πόλεις της επαρχίας.

Επί περίπου τέσσερις ώρες το κέντρο της Αθήνας μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, με ρίψη μολότοφ, χημικών, δακρυγόνων, μαρμάρων και πετρών, βανδαλισμούς και λεηλάτηση καταστημάτων, καθώς και τραυματισμούς πολιτών και αστυνομικών. Στα «θύματα» της σημερινής ημέρας, συγκαταλέγεται και το φυλάκιο του Αγνώστου Στρατιώτη, το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες, όπως και αρκετά άλλα σημεία στην Αθήνα.

epise.ashxΚατά τη διάρκεια των επεισοδίων, έγινε προσαγωγή 28 ατόμων, ενώ συνελήφθησαν 5 άτομα. Εξάλλου, τραυματίστηκαν τουλάχιστον 6 πολίτες, που μεταφέρθηκαν στον Ευαγγελισμό και το Γ. Γεννηματάς. Τραυματίστηκαν και 25 αστυνομικοί, οι οποίοι έχουν μεταφέρθηκαν σε νοσηλευτικό ίδρυμα για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Από το απόγευμα, και μετά την επιχείρηση της αστυνομίας και των ΜΑΤ για εκκένωση της πλατείας από τον κόσμο και τους κουκουλοφόρους, επικράτησε ηρεμία στο μεγαλύτερο μέρος του κέντρου της Αθήνας, με μεμονωμένα μικροεπεισόδια να εξελίσσονται στους γύρω δρόμους. Ωστόσο, σε εξέλιξη είναι, αυτή την ώρα, κατάληψη του σταθμού του τρένου, στο Μοναστηράκι.

Οι σημερινές κινητοποιήσεις και πορείες της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ ήταν από τις μεγαλύτερες που πραγματοποιήθηκαν ποτέ στην Αθήνα, με τις αρχικές εκτιμήσεις της αστυνομίας να κάνουν λόγο για 75.000 πολιτών, τα συνδικάτα να μιλούν για 200.000 άτομα και τα ξένα πρακτορεία να ανεβάζουν τον αριθμό ακόμη και στις 500.000 και 800.000 άτομα, που διαδήλωσαν κατά των νέων οικονομικών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση.

Ωστόσο, παρά τη μαζική συμμετοχή των πολιτών, η πορεία αμαυρώθηκε από τα επεισόδια που episode.ashxπροκάλεσαν περίπου 200 ατόμα στο Σύνταγμα, τη Βουκουρεστίου, την Κοραή και την Ακαδημίας. Η αστυνομική επέμβαση στο Σύνταγμα πραγματοποιήκε μετά τον εκτεταμένο πετροπόλεμο των κουκολοφόρων προς τους άνδρες των ΜΑΤ, κατά τη διάρκεια του οποίου καηκαν ένα εκδοτήριο του ΟΑΣΘ, ένα μηχάνημα ανακύκλωσης στο υπουργείο Οικονομικών, κάδοι σκουπιδιών και ενεχυροδανιστήριο στο κτίριο που στεγάζεται ο εκθεσιακός χώρος της Βουλής, στη διασταύρωση των οδών Φιλελλήνων και Μητροπόλεως. Οι αστυνομικοί έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών και δακρυγόνων, ενώ η περιοχή έχει γεμίσει με βομβαρδισμένο τοπίο, ενώ υπάρχουν αναφορές για κλοπές από τα περιπτερα και τις βιτρίνες καταστημάτων που υπέστησαν ζημιές.

Πρώτο θέμα είναι και στα περισσότερο ξένα ΜΜΕ η 48ωρη απεργία και οι διαδηλώσεις στην Ελλάδα και την Αθήνα, που την θεωρούν ως η «Μητέρα των απεργιών».

Τα επεισόδια στο Σύνταγμα, ξεκίνησαν όταν μικρός αριθμός κουκουλοφόρων επιτέθηκαν στις δυνάμεις των ΜΑΤ στο φράχτη που είχε στηθεί στην είσοδο της Βουλής ρίχνοντας μολότοφ και πέτρες κατά των αστυνομικών, οι οποίοι με την πλευρά τους απαντούν με περιορισμένη χρήση δακρυγόνων.
mat.ashx Μία από τις βόμβες μολότοφ έπεσε πάνω σε άνδρα των ΜΑΤ, ο οποίος τυλίχθηκε στις φλόγες. Η άμεση παρέμβαση των συναδέλφων του όμως, απέτρεψε μία χειρότερη έκβαση.

Επεισόδια έγιναν και στη Βουκουρεστίου, όπου κουκουλοφόροι συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις, βάζοντας φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και προκαλώντας ζημιές σε υποκαταστήματα τραπεζών. Στην οδό Σταδίου άγνωστοι επιτέθηκαν σε ειδικό φρουρό που πήγαινε για να αναλάβει το πόστο του, τον χτύπησαν με λοστό στο κεφάλι και του έκλεψαν το όπλο του. Eπίθεση δέχθηκε και διμοιρία των ΜΑΤ μπροστά από το Εθνικό Τυπογραφείο όπου άγνωστα άτομα πέταξαν βόμβες μολότοφ κατά των αστυνομικών. Μικροεπεισόδια πραγματοποιήθηκαν και στις οδούς Σόλωνος και Ακαδημίας με κουκουλοφόρους να βάζουν φωτιές σε κάδους σκουπιδιών και να πετούν πέτρες και μολότοφ κατά των αστυνομικών δυνάμεων.

Διαδηλώσεις και στην επαρχία

Μαζική η προσέλευση του κόσμου και στα υπόλοιπα αστικά κέντρα της χώρας. Χιλάδες πολίτες συμμετείχαν σε διαδηλώσεις σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Ηράκλειο, Χανιά, Πύργο Ηλείας, Μυτιλήνη, Αγρίνιο, Σέρρες, Λάρισα, Πρέβεζα, Ξάνθη και Τρίκαλα. Μάλιστα, στο Βόλο σημειώθηκαν επεισόδια, όπου υπήρξε εκτεταμένη χρήση χημικών, ενώ κουκουλοφόροι προκάλασαν ζημιές σε υποκαταστήματα τραπεζών.

maskge.ashxΕπεισόδια πραγματοποιήθηκαν και στη Θεσσαλονίκη με συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων στο κέντρο της πόλης. Ωστόσο, υπάρχουν καταγγελίες για απρόκλητη χρήση βίας εκ μέρους της αστυνομίας. Αστυνομικοί εισέβαλαν στο Εργατικό Κέντρο και συνέλαβαν δύο άτομα, ενώ ένας δικηγόρος κατήγγειλε ότι δέχθηκε επίθεση από αστυνομικούς. Οι κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη συνεχίστηκαν με δύο πορείες, μία του Εργατικού Κέντρου και του ΕΔΟΘ και μία δεύτερη από το ΠΑΜΕ, στις οποίες συμμετέχουν πάνω από 15.000 άτομα. Το απόγευμα ήταν προγραμματισμένες η συγκέντρωση των «Μοτοσικλετιστών εν δράσει» στις 17:00 έξω από τον ΟΛΘ, ενώ στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση των «Αγανακτισμένων» στο Λευκό Πύργο.

Πάνω από 15.000 οι διαδηλωτές και στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου βρίσκονται υπό κατάληψη τα γραφεία της Περιφέρειας. Για 30.000 διαδηλωτές κάνουν λόγο τα συνδικάτα στην Πάτρα, ενώ στα Χανιά υπολογίζονται σε 8.000 ανθρώπους. Υπό κατάληψη το κτίριο της περιφέρειας στη Μυτιλήνη.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας

Κατά τη διάρκεια των σημερινών συγκεντρώσεων, πορειών και διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας ομάδες ατόμων, αρκετοί εκ των οποίων φορούσαν κράνη και κουκούλες, επιτέθηκαν, στην Πλατεία Συντάγματος, με ιδιαίτερη σφοδρότητα και κατ΄ επανάληψη κατά των αστυνομικών δυνάμεων περιφρούρησης του Κοινοβουλίου καθώς και των υπόλοιπων δημόσιων και ιδιωτικών υποδομών, με τη ρίψη μολότοφ, πετρών, μαρμάρων και άλλων αντικειμένων.

Μέχρι στιγμής από το χώρο των επεισοδίων έχουν προσαχθεί είκοσι οκτώ (28) άτομα και συνελήφθησαν άλλα πέντε (5) άτομα για, κατά περίσταση επιθέσεις κατά των αστυνομικών δυνάμεων, κατοχή εκρηκτικών υλών (μολότοφ) κ.λπ. Επίσης τραυματίστηκαν είκοσι πέντε (25) αστυνομικοί οι οποίοι έχουν μεταφερθεί σε νοσηλευτικό ίδρυμα για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Σχετικά με τα αναφερόμενα σε τηλεοπτικούς σταθμούς καθώς και ηλεκτρονικές σελίδες Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για μεγάλη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, κατά τη διάρκεια των επιθέσεων κατά των Αστυνομικών, με αποτέλεσμα τη διάχυση καπνού και αερίων στην ατμόσφαιρα, ανακοινώνεται ότι από τις αστυνομικές δυνάμεις έγινε η αναγκαία - περιορισμένη χρήση δακρυγόνων ουσιών. Τα όποια καπνικά φαινόμενα προέρχονται από την καύση κάδων απορριμμάτων και άλλων αντικειμένων που προκλήθηκαν από τις ομάδες των ατόμων που επιτίθεντο κατά των Αστυνομικών.

48ωρο κορύφωσης των απεργιών

Εβδομάδα παράλυσης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ξεκίνησε τη Δευτέρα ενόψει της συζήτησης-ψήφισης στην Ολομέλεια της Βουλής του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για το νέο μισθολόγιο, την εργασιακή εφεδρεία και τις κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις. Το απεργιακό κύμα θα κορυφωθεί σήμερα και αύριο με την 48ωρη πανελλαδική απεργία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στην οποία συμμετέχουν εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν οι ναυτεργάτες, οι τελωνιακοί, οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση, οι γιατροί του ΙΚΑ, οι εργαζόμενοι σε δημόσια νοσοκομεία και στο ΕΚΑΒ, οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, οι εφοριακοί, οι βενζινοπώλες, οι δικηγόροι, οι καθηγητές και οι δάσκαλοι, οι τραπεζικοί υπάλληλοι και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

Παράλληλα, κλειστά θα μείνουν σήμερα τα εμπορικά καταστήματα, οι βιοτεχνίες, τα αρτοποιεία και τα περίπτερα.

Πηγή:kathimerini.gr

Το χρονικό των επεισοδίων:
Στις 17.45, μετά από εκτεταμένη επιχείρηση της Αστυνομίας, το μεγαλύτερο μέρος της πλ. Συντάγματος "καθάρισε" από διαδηλωτές, με μικρές εστίες έντασης να μεταφέρονται στους γύρω δρόμους, με τα σημαντικότερα επεισόδια να σημειώνονται στο ύψος της πλ. Κοραή. Ηλεκτρισμένη ήταν η ατμόσφαιρα στις αρχές της Συγγρού, όπου τα ΜΑΤ εξώθησαν μεγάλη ομάδα διαδηλωτών. Οι συγκεντρωμένοι διασπάστηκαν προς την Πλάκα και το Κουκάκι.

Στις 17.30, μάχες σώμα με σώμα στην Όθωνος και Αμαλίας. Δυνάμεις των ΜΑΤ πραγματοποίησαν επέμβαση επανακατάληψης του χώρου μπροστά από το μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη, κάνοντας εκτεταμένη χρήση χημικών. Εκτεταμένες φθορές στο κάτω μέρος της πλατείας. Στην πυρά έχει τυλιχθεί εκδοτήριο της ΕΘΕΛ επί της Όθωνος. Ο μεγάλος όγκος των διαδηλωτών- που παρέμενε- αποχώρησε.

Στις 17.15, στην πυρά τυλίχθηκε όροφος κτιρίου επί της Φιλελλήνων. Παρά την αποπνικτική ατμόσφαιρα από τα χημικά και τα δακρυγόνα, πλήθος κόσμου παραμένει στην πλατεία, ενώ κάποια μπλοκ έφθαναν εκείνη την ώρα. Κάδοι απορριμμάτων καίγονται στο κάτω μέρος της πλατείας.

Στις 16.50 εστίες έντασης υπήρχαν στο Σύνταγμα και στους γύρω δρόμους- Ακαδημίας, Σίνα, Βουκουρεστίου και Πανεπιστημίου- χωρίς ωστόσο να σημειώνονται σοβαρά επεισόδια. Πυκνοί καπνοί υψώνονταν από το Σύνταγμα, καθώς φωτιά έχει πιάσει ο κάδος ανακύκλωσης μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών.

Στις 16.12 έγινε γνωστό ότι ειδικός φρουρός δέχτηκε επίθεση στην οδό Σταδίου- τον χτύπησαν στο κεφάλι με λοστό και του απέσπασαν το όπλο. Διεξάγεται έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών. Η κατάσταση του τραυματία δεν είναι σοβαρή, σύμφωνα με πληροφορίες.

Στις 16.00 σημειώνονται επεισόδια έξω από το ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρετανία" με χρήση χημικών από την Αστυνομία. Η αστυνομία έχει απωθήσει τον κόσμο από το χώρο του Αγνώστου Στρατιώτη και ο κύριος όγκος είναι συγκεντρωμένος στην πλατεία Συντάγματος.

Στις 15.50 ένταση στην Βουκουρεστίου, όπου διμοιρίες των ΜΑΤ πραγματοποιούν επιχείρηση με στόχο προσαγωγές ατόμων που προκαλούν επεισόδια.

Στις 15.42 μεταδίδεται ότι δύο διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί και μεταφέρονται στον Ευαγγελισμό. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού. Στο κέντρο υπάρχουν περίπου 10 ασθενοφόρα σε ετοιμότητα.

Στις 15.08 στις φλόγες τυλίχθηκε το φυλάκιο του "Άγνωστου Στρατιώτη" από βόμβα μολότοφ. Υπήρξε παρέμβαση της αστυνομίας για να κατασβεστεί, ενώ η ένταση συνεχίζεται μεταξύ κουκουλοφόρων που προσπαθούν να εισχωρήσουν από τον σιδερένιο φράχτη.

Στις 15.05 σε πεδίο μάχης έχει μετατραπεί η Ακαδημίας έξω από το κτίριο της ΕΣΗΕΑ. Έγινε χρήση χημικών από τους αστυνομικούς, ενώ νεαροί έστησαν οδοφράγματα και έσπασαν κομμάτια από το πεζοδρόμιο, τα οποία πέταξαν από τους αστυνομικούς.

Στις 15.00, κουκουλοφόροι επιτέθηκαν εναντίον τηλεοπτικού συνεργείου, απέσπασαν την κάμερα και την κατέστρεψαν. Συνεχίζεται η βροχή μολότοφ και πετρών εναντίον των ΜΑΤ, μπροστά από τη Βουλή.

19-10-2011